Home Blog Waarom een elektrische fiets met middenmotor?

Waarom een elektrische fiets met middenmotor?

0
Waarom een elektrische fiets met middenmotor?

Elektrische fietsen zijn in Nederland met name uitgerust met een voorwiel- of middenmotor. De elektrische fiets met middenmotor is momenteel erg populair. Maar waarom geniet een middenmotor zoveel voorkeur ten opzichte van een voorwielmotor? Bij retailone.nl zijn we gek op allerlei soorten producten die je online kunt aanschaffen. De blog van vandaag gaat over de middenmotor van de e-bike!

Een elektrische fiets is een fiets met extra elektrische ondersteuning. Op het moment dat je de trappers in beweging zet wordt dit opgepikt door sensoren. Deze sensoren meten de trapkracht en de snelheid die je fietst. Op basis van deze waardes weet een elektrische fiets hoeveel efficiënte ondersteuning geleverd moet worden.

De trapondersteuning wordt geboden door middel van een voorwiel-, midden- of achterwielmotor. De plaatsing van de motor kan per fiets verschillen. Transportfietsen en speed pedelecs hebben bijvoorbeeld een achterwielmotor. Waar de motor geplaatst is bij een ‘normale’ elektrische fiets en hoeveel kracht de motor moet hebben, hangt af van diverse factoren. Hoewel een elektrische fiets met middenmotor duurder in aanschaf is dan een elektrische fiets met voorwielmotor, stijgt de vraag naar elektrische fietsen met middenmotor nog steeds.

Gewichtsverdeling

Bij de ideale gewichtsverdeling ligt de motor van de elektrische fiets laag en centraal ligt. Bij een voorwielmotor is de motor in het voorwiel geplaatst. Bij een middenmotor ligt de motor laag én centraal, namelijk in de trapas. Hierdoor blijf de fiets in balans en stabiel tijdens het fietsen.

Rijervaring

Wie vaker op de elektrische fiets stapt zal meer waarde hechten aan het rijcomfort. Het kiezen voor een elektrische fiets met middenmotor is dan zeker aan te raden. Het grootste voordeel van deze motor is dat deze niet het wiel aandrijft, maar de pedalen. Bij een elektrische fiets met voorwielmotor wordt de rijervaring omschreven als het ‘gevoel voort getrokken te worden’. Bij een middenmotor is dit gevoel veel natuurlijker, vanuit de trapbeweging. Dit is vergelijkbaar met een ‘normale’ fiets.

Eén van de grootste voordelen van een elektrische fiets met middenmotor is het grootste nadeel van de voorwielmotor. Voorwielmotoren lopen het risico op doorslippen in bochten. Dit is mogelijk bij kritische omstandigheden, zoals grind in de bocht of wanneer de motor vol vermogen geeft. Dit risico loop je met een elektrische fiets met middenmotor niet. Dit maakt de middenmotor vooral populair onder senioren.

Efficiëntere en krachtigere motor

Het voordeel van een elektrische fiets met middenmotor is dat deze type motoren beter geschikt zijn voor heuvelachtig terrein. Door de kracht, die over het algemeen groter is bij de middenmotor, komen deze elektrische fietsen eenvoudiger de heuvels op.

Daarnaast hebben elektrische fietsen met middenmotor een constant toerental, omdat de motor verbonden is met de trappers. Daardoor werkt een middenmotor efficiënter dan een voorwielmotor.