Home Blog DisplayPort

DisplayPort

0
DisplayPort

Tegenwoordig wordt DisplayPort steeds meer gebruikt voor het aansluiten van computermonitoren op een moderne videokaart. Voorheen waren dit de VGA’s en de DVI’s, maar nu wordt hier dus steeds vaker DisplayPort voor gebruikt en uiteindelijk zal VGA en DVI zelfs vervangen worden. De connector van een DisplayPort kabel lijkt veel op de connector van een HDMI kabel. Het verschil tussen de connectoren zit hem echter in dat de DisplayPort connector altijd wordt vastgeklemd in de aansluiting van het apparaat door een klemmechanisme wat de connector heeft. Door dit mechanisme kan de kabel niet gemakkelijk losschieten, want hij zit stevig vastgeklemd. Zit hij dan volledig vast? Nee, bij het uithalen van de kabel moet de gebruiker een knopje op de bovenzijde van de connector indrukken en dan is de connector gemakkelijk los te halen.

DisplayPort ondersteunt zowel video- als audiosignalen. Tegenwoordig worden naar schatting 90 tot 95 procent van alle nieuwe videokaarten en laptops voorzien van een DisplayPort connector. Dit komt door het veelzijdige gebruik van de kabel, omdat het hoge resoluties en bandbreedte ondersteunt. Vaak wordt DisplayPort ook gezien als opvolger voor HDMI. Dit is deels waar. In de wereld van computers is dit namelijk zeker waar, hier wordt DisplayPort veelvuldig gebruikt. Maar in de televisie wereld wordt dit nauwelijks ondersteunt. Hier is HDMI de meest gebruikte methode.

Hoe ziet een DisplayPort connector er uit?

Zoals al eerder is genoemd, lijkt de DisplayPort connector op de HDMI connector. Ze zijn grofweg even groot. De DisplayPort connector heeft een rechthoekige vorm en heeft één schuin afgesneden hoek. De connector heeft de afmetingen van 16,1 millimeter bij 4,76 millimeter. De connector maakt gebruikt van 20 standaard vergulde contactpunten, verdeeld over 2 rijen van 10 pinnen. Doordat de bank waar de pinnen op zitten aan de uiteinden naar beneden steekt en omdat de connector één schuin afgesneden hoek heeft, kan de connector maar op één manier aangesloten worden. Ook is de connector niet los te wiebelen van de aansluiting. Er zit namelijk een klemmend mechanisme op iedere connector. Door middel van een knopje op de bovenzijde van de connector is de kabel echter wel gemakkelijk los te maken.

Lange DisplayPort kabels

Net als bij iedere andere kabelsoort is het bij bij deze kabel ook hetzelfde; hoe langer de lengte, hoe lager de maximale bandbreedte en dus maximale resolutie is. Er is echter bij DisplayPort wel één gegeven. De kabels tot drie meter lengte moeten in alle gevallen de maximale resolutie van zijn versie ondersteunen. Tot de lengte van drie meter hoef je dus twijfels te hebben bij het verlies van beeldkwaliteit. Na drie meter neemt de bandbreedte af. Zoals genoemd is dit echter bij iedere kabelsoort zo.