Blog

HDMI kabels in verschillende soorten, maten en kwaliteit!

Het aansluiten van een computerscherm, laptop of spelcomputer op jouw beeldscherm kun je het beste doen met een HDMI-kabel. Dit gebeurt via een HDMI-aansluiting. Maar wat is HDMI eigenlijk en waar moet je op letten bij zo’n aansluiting? Daar ga ik het vandaag in deze blog over hebben.

HDMI

De afkorting HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface en dit wil zeggen dat een HDMI-aansluiting geschikt is voor audio- en videosignalen. HDMI-kabels versturen namelijk een digitaal signaal van bijvoorbeeld een spelcomputer of computerscherm naar een beeldscherm waarbij er geen tot weinig kans is op ruis. De kwaliteit van een HDMI-aansluiting wordt als zeer hoog ervaren.

Soorten HDMI

Er zijn verschillende soorten HDMI-kabels. Zo heeft iedere kabel een specifiek type, lengte en bijpassende kwaliteit. Hieronder bespreek ik een paar kabels in het kort.

Standard HDMI-kabel
In het kort heb je allereerst standard HDMI-kabels. Een standard HDMI kabel is perfect voor High Definition audio signalen en HD-beeld van bijvoorbeeld een laptop naar het beeldscherm. Het delen van internet tussen beide apparaten is met een standard HDMI-kabel niet mogelijk.

Ethernet kabel
Een Ethernet kabel is een soort waarbij het wel mogelijk is om internet te delen tussen beide apparaten. Een Ethernet kabel wordt daardoor ook wel een High Speed Ethernet kabel genoemd. Dit soort kabel ondersteunt daarnaast ook 3D en 4K resolutie op 30 Hertz en ondersteund het daarnaast 4 keer zoveel pixels dan een standaard HDMI-kabel.

HDMI-premium kabel
De HDMI-premium kabel is eigenlijk de vernieuwde versie van de HDMI High Speed Ethernet kabel. Zo heb je met de premium kabel 4K resolutie op 60 Hertz in plaats van 40 Hertz. Dit houdt in dat het beeld op jouw beeldscherm zo’n 60 keer per seconde wordt ververst en dit betekend dat het beeld veel vloeiender in elkaar overloopt. Extra fijn voor de echte filmkijkers die geen vermoeide ogen willen krijgen!

Micro HDMI en mini HDMI
Dit soort kabels zijn voornamelijk bedoeld voor het aansluiten van kleinere apparaten zoals een fotocamera of tablet. Deze apparaten zijn namelijk voorzien van een mini of micro HDMI-aansluiting.

HDMI-schakelaars 
Voor het aansluiten van meerdere apparaten aan het beeldscherm is een HDMI-schakelaar van noodzaak. Een schakelaar is gemakkelijk aan te sluiten en kun je meer apparaten tegelijk verbinden die verdeeld worden over een aantal kanalen.

HDMI-splitter
Een HDMI-splitter is handig wanneer je met een HDMI-bron op verschillende apparaten zichtbaar wilt zijn. Bijvoorbeeld tijdens een presentatie op werk of school.

Er zijn dus verschillende soorten HDMI-kabels in verschillende lengtes en kwaliteit. Voor iedereen zit er wel een perfecte match tussen!

Geef een reactie